Aardbevingen Groningen

Door gaswinning uit het Groningenveld ontstaan in Groningen aardbevingen. Met het definitief beëindigen van de gaswinning in 2024 is de oorzaak van aardbevingen weggenomen. Maar ook na het beëindigen van de gaswinning zal er nog enige tijd beweging blijven in de ondergrond in Groningen. In de wet staat dat de bodembeweging nog minimaal 30 jaar gemonitord wordt.

Meer informatie over gaswinning in Groningen:Ga naar Rijksoverheid.nl

Aantal aardbevingen in het Groningenveld

Chart

Empty chart
De grafiek laat van 1991 tot nu zien hoeveel aardbevingen er in Groningen zijn geweest per jaar, opgesplitst per magnitude.
End of interactive chart.

Nieuwe aardbevingen worden gemeten en automatisch geanalyseerd door het KNMI. Het kan voorkomen dat, na handmatige analyse, de beving toch toegekend wordt aan een andere bron van geïnduceerde seismiciteit, waardoor de lijst van aardbevingen bij het Groningenveld kan wijzigen.

Sinds 2014 is het KNMI-meetnetwerk uitgebreid. Sindsdien worden alle aardbevingen met een magnitude groter of gelijk aan M1,2 gemeten in het Groningenveld.

Trendparameters

Als er een beving plaatsvindt waarbij parameters worden overschreden, dan moet NAM een analyse doen. In de Mijnbouwregeling zijn verschillende parameters opgenomen: trendparameters en incidentparameters. Trendparameters helpen om vroegtijdig een toename of afname van de hoeveelheid aardbevingen op te merken.

Aantal aardbevingen

Combination chart with 4 data series.
In de eerste grafiek ziet u het aantal aardbevingen in Groningen van 2007 tot nu. In de tweede grafiek ziet u de maximale aardbevingsdichtheid in Groningen van 2007 tot nu. In beide grafieken ziet u of deze parameters in het groene gebied (lage activiteit), het gele gebied (bodengemiddelde activiteit) of het rode gebied (hoge activiteit) vallen
The chart has 1 X axis displaying categories.
The chart has 1 Y axis displaying n/jaar. Range: to .
End of interactive chart.
Actuele waarden/jaar

Maximale aardbevingsdichtheid

Combination chart with 4 data series.
The chart has 1 X axis displaying categories.
The chart has 1 Y axis displaying n/km2/jaar. Range: to .
End of interactive chart.
Actuele waarden/km2/jaar

Incidentparameters

Incidentparameters helpen om de hevigheid van een aardbeving aan te geven Het KNMI-meetnetwerk meet de versnelling en de snelheid van de grond in Groningen. Op deze pagina wordt de piekgrondversnelling en piekgrondsnelheid van de laatste aardbevingweergegeven. De piekgrondversnelling is de hoogste grondversnelling die tijdens een aardbeving wordt gemeten. De piekgrondversnelling wordt afgekort tot PGA, van het Engelse Peak Ground Acceleration. De versnelling wordt weergegeven in rekeneenheid g, dat staat voor valversnelling. Daarnaast wordt ook de PGV (van het Engelse Peak Ground Velocity) weergeven. Dit is de piekgrondsnelheid, oftewel de grootste snelheid die tijdens een aardbeving wordt gemeten. De grondversnelling wordt in millimeter per seconde (mm/s) weergegeven.

Grondversnelling (PGA)

Door het KNMI hoogst gemeten grondversnelling tijdens de laatste aardbeving met een magnitude >= 2,0:
undefined; M=undefined; undefined
Grenswaarde: 0.08

Grondsnelheid (PGV)

Uit sensordata van het KNMI berekende hoogste grondsnelheid tijdens de laatste aardbeving met een magnitude >= 2,0:
undefined; M=undefined; undefined
Grenswaarde: 50